Super stylist Salon Interior

Decorating entry to the super stylist salon

With established salons in Paris, London, and New York, Frieda’s secluded spot on Melrose Place marks a West Coast debut. The site, which formerly housed offices for Neil Diamond, unfolds in a U-configuration around the pool. Shahverdi retained the perimeter walls, existing trees, trellis, and antique Egyptian doors at the salon’s entry, but kept nothing of the original interiors. He demolished the space inside and rebuilt it from the ground up. He then organized the structure so that one side contains a single, open salon while its counterpart across the courtyard is divided into two smaller areas.

Colorful entry to the salon with trees and special lighting

Colorful entry to the salon with trees and special lighting

While the salon is high on low-key luxury, lighting was Shahverdi’s first concern. The designer punched a series of skylights throughout the roof–not large-scale apertures, but discreet slots that line up above styling station mirrors. Supplementing daylight with artificial illumination, he relied entirely on incandescent sources. Low-voltage cove lighting concealed within the new ceiling’s soffit provides ambient illumination; track fixtures work as spots.

Decorating welcome desk and relax spac with a simple wood tables and recliner chairs

Decorating welcome desk and relax spac with a simple wood tables and recliner chairs

Revamping the building systems was next on the agenda. Shahverdi was as concerned with ventilation as with lighting. A newly installed HVAC system has mechanical equipment above the dropped ceiling and vents concealed within its soffit. There’s not a hint of harsh chemical odor in the space, even on those rare occasions when glass doors close the interior to the courtyard.

Inside salon interior design

Inside the salon proper, one is struck by the aura of serenity. The designer and client respected the luxury of space. Salons of similar size, according to Frieda, typically have as many as 40 stations; his has only 16. In this clutter-free environment, stylists work at the simplest of stations. Twelve-in.-deep counters of Douglas fir line the walls. Tilted mirrors feature beautiful nickel-plated frames.

A big mirror is used for each section. Recliners are used to creat comfortable feeling for customers during their section.

A big mirror is used for each section. Recliners are used to creat comfortable feeling for customers during their section.

Sparse furnishings are custom designed and contribute to the residential atmosphere. Banquette seating and two small-scale consoles inhabit the reception area. Teak lounge furniture completes the picture.

Customers can relax by sitting on reclining chairs or swimming

Customers can relax by sitting on reclining chairs or swimming